Een (eetbare?!) oorspronkelijke bewoner van de Reest (2)


Dit onderwerp blijkt niet zo populair. Maar ja, ik heb gezegd dat er meer volgt dus toch nog maar even wat info. Wat blijkt bijvoorbeeld ook? De muskusrat (alias waterkonijn alias grote woelmuis) kun je ook gewoon lekker opeten! Het schijnt een delicatesse te zijn.!  Je gelooft het niet, maar op Smulweb.nl kun je een recept vinden van stoofpot van muskusrat.. Smullen inderdaad..! (??) Echt heel eager ben ik nog niet.
Opeten mag officieel niet meer, in België ook niet, dus op de menukaart van een restaurant zal je het niet (meer) tegenkomen. Maar dit heeft meer te maken met het feit dat de ratten al een tijdje dood zijn als ze in kooien gevangen worden en daar wordt geen enkel vlees frisser op natuurlijk. In de tekst is ook te lezen dat dit dan ook zou gelden voor ieder ander dier wat uit de sloot komt: eend, gans en paling. (https://nieuws.nl/populair/20150220/iedereen-die-muskusrat-eet-loopt-risico-op-rattenziekte/).
Maar eigenlijk was ik op zoek naar tekst over de ziekte. Dus hoe zit het daar nu mee? 
De zgn ‘rattenziekte’ (ziekte van Weil/Leptospirose) is een ziekte die via urine verspreid wordt, vroeger ook wel gewoon door koeien, toen heette het ook wel melkerskoorts. Maar inderdaad: zwemmen in buitenwater waar ratten leven is een belangrijke oorzaak van de infectie. Honden kunnen er ook ziek van worden. Tis maar even dat je het weet.. 

Foto: https://topsy.one/hashtag.php?q=%23muskusrat

Reacties

Populaire posts van deze blog

UITNODIGING EXPO LOKAAL 12

(H)erkenning